keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

WANHA KASTELLI


Kotimuseo Vanha Kastelli Ylipään Linnalanperällä on edelleen auki kesällä 2015, mutta pienellä muutoksella. Talon isäntä tekee tosissaan töitä uusien museotilojen ja ympäristön suhteen ja haluaa käyttää siihen aikansa. Hän ottaa vastaan vain ryhmiä ja tilauksesta. Tästä voi sopia Ruusumuorin kahvilan yhteydessä. 

Kerrotaan, että Ylipään kylä on syntynyt muinoin rakennettujen piilopirttien liepeille. Viljavaa maata on löytynyt Pattijoen ja sen sivujokien maastosta. Hyvät kala- ja  riistamaat ovat houkutelleet myös puoleensa.

Kastellin tilan katsotaan olevan seudun ensimmäinen verotalo, sillä se on maksanut veroa jo vuonna 1739. Tila on vaihtanut omistajasukua ja nimeä usean kerran. Kastelli-nimi on otettu Linnanraunioiden mukaan ensin nimenä Kastell, vuodesta 1931 Kastelli. Kastellin tilaan on aikoinaan kuulunut maata n. 147 ha, viljeltyä maata n. 34 ha. Sukupolvien myötä siitä on erotettu muita tiloja Linnapelto on kuulunut Kastellin peltoihin pari sataa vuotta, joka myöhemmin erotettiin Eino Kastellille, ja josta hänen rakentamansa hirsitalo sai nimensä. Siinä pihalla on nyt Ruusumuorin kahvila.

Paikalla on asuttu ainakin 220 vuotta. Kastelli-suku on ollut tilalla 168 vuotta. Tällä hetkellä taloa isännöi Aarne Kastelli. Ajat ovat muuttuneet, kylämaisema on muuttunut, samoin vanhat mahtitilat. Rautaruukin tulon myötä lopetettiin lehmien pito ja maanviljely, ja vanhojen sukupolvien myötä hiljeni monen talon elämä. Näin on käynyt myös Kastellissa, jossa syystäkin tämän hetkinen isäntä on huolissaan siitä, mihin joutuvat menneitten sukupolvien työn arvot ja vanha maalaiskulttuuri. Aarne Kastelli on pyrkinyt pitämään taloa pystyssä ja kerännyt sinne nyt yleisöllekin nähtäväksi vanhaa kalustoa ja esineitä, joita on varastosta vielä löytynyt. Tuvassa siis näkyy talon naisten ja miesten käsitöitä useamman sukupolven ajalta. Aarnen kanssa juttusille päästessä voi nähdä muutakin mielenkiintoista, kuten vanhojen radioiden ja sähkölaitteiden historiaa. 

 
Jos Kastellin Linnarauniolta poikkeaa Viinapolulle, tulee pian lähteelle, ja Latvaojan ylittävälle sillalle. Tien toisella puolella näkyykin jo Vanhan Kastellin rakennuksia.

Kuvia Vanhasta Kastellista: 

Tuvassa takana 'nukkumatti', josta saa esille neljä vuodetta.
Radion pakkauslaatikkokin tallessa!

4 kommenttia:

 1. Tässäkin tekstityyppi hyppi välillä toiseen. Ei ollut tarkoitus, vaan ohjelma joskus oikuttelee.

  VastaaPoista
 2. Terveisiä vaan sinne ja oikein hyvää kesää tämän uuden asian myötä. Olen kerran täällä ollut kylässä entisen mieheni ja lasteni kanssa. Ensimmäisiä itseajamistani automatkoista tehtiin tuonne. Oli kiva viettää viikonloppua siellä, joten kiitos isäntäväelle joka siellä silloin oli.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Sheida, kerron toki! Mukava kun osuit lukemaan tätä. Oliko entinen mies sukuja Kastellille? Että tiedän kertoa keneltä terveisiä.

  VastaaPoista
 4. Voi, miten viehättävä paikka. Henkii vanhaa aikaa ja nostalgiaa ♥

  VastaaPoista

Luen mielelläni kommentteja, kiitos!