maanantai 27. toukokuuta 2013

Linnanrauniot - Paskaräme - Liekokangas - Pahkamaa - Viinapolkureitti valmis!


Tässä maastomaisema reitteineen Pattijoen Ylipään kylässä Linnalan (Kastellin) perällä, osana siis Raahen kaupunkia. Ruusumuorin kahvilan takana on kaupungin rakentama yleinen parkkipaikka (myös biokäymälä). Siitä lähtevä reitti kulkee läheltä Linnanraunioita (Linnakangas), jossa museoviraston kyltti ja polku jätinkirkolle. Jätinkirkkojen eteläisessä päässä on useita lapinraunioita, josta oikeaan tulee polku jälleen alas reititylle metsätielle.


Pari vuotta sitten Kastellin sisarukset aloittivat vanhan Viinapolun (linkki tässä) esiinraivaamisen. Pienessä määrin sitä on jo kuljettukin tässä Linnalanperällä. Mutta suurin osa siitä jäi pienelle käytölle. Kylän historiikkikirjan Maailman kaunein kylä myötä heräsi ajatus, että olisi mukava tietää missä kirjan nimeämiä paikkoja sijaitsee ja miten niitä löytää. Lasikankaan kyläyhdistys päätti kehittää Viinapolkua ja yhdistää siihen muutakin rengasreitiksi. Sitä voi kulkea kyläläiset ja muutkin Raahen metsämaisemiin ja vanhaan kulttuuriin tutustujat. 

Ei tällainen hanke suju ihan käden käänteessä. Miettiä reitti maastossa, suunnitella kirjeitä sopimuksineen maanomistajille, kirjoitella opaskylteille tekstit ja kaikenkukkuraksi laittaa ne maastoon. Apuun tuli Raahen työpaja ja syksyllä kaadetut lehtikuuset sekä Sofy-hanke. Kiitos heille! Siis ei mikään helppo nakki, mutta mukavalla talkooväellä ja yhteishengellä se sujuu. Talven ja kevään työ siinä on ollut ja monta kokoontumista. Mutta nyt on helpompi jatkaa kyltittämistä muuallekin. Opaskylttejä tulee pikkuhiljaa esille Linnalanperällä enemmänkin, mutta myös keskikylälle. Sinne on suunnitteilla kävelyreitti myös.


Teksti on laitettu keltaiselle pohjalle, kuten myös reitti merkitty keltaisella maalilla.

Ja vieläkin huokailtiin. Polkua pitää raivata selvemmäksi kulkea. Osa maastoa on aika risukkoista. Kunhan helteet hellittää, niin eiköhän sekin tilanne parane.

Mutta sekään ei vielä riitä. Nyt pitäisi olla väkeä sitä talsimassa. Polku kulkee enimmäkseen hyvässä maastossa ja näkyvillä (meinasin kirjoittaa että polku kulkee selvänä, viinapolkuhan se on, heh). Reitille tarvitaan myös polun polkijoita. Toivottavasti syksymmällä esim. koululaiset tekisivät syksyretkiä.

Polulle voi poiketa muualtakin kuin tästä Linnanraunion parkkipaikalta.

Kun tulee Paskarämeen kyltin kohdalle ja haluat katsoa pitkää peltoa, sinne on aina syytä kurkistaa hiljaa. Voit nähdä siellä jotakin.

Pahkamaan tien varressa paikassa missä kyltti kertoo muinaisesta kyläläisten tiestä junalle, on myös Leo Ijäksen ja Irma Raudan kaunis pihamaa, missä on Irman betoniveistoksia. Pihan omistajat ovat luvanneet, että pihaa voi kurkistella ohimennessä ja jututtaa isäntäväkeä, jos he ovat pihamaalla. Pihaa kun ei voi ohittaa ihastelematta!

Talkooväki koki pihamaan ihastuttavana levähdyspaikkana isäntäväen kanssa jutellessa.
Kartan voi printata tältä sivulta, myös Lasikankaan Kyläyhdistyksen sivulta. Sitä saa myös Ruusumuorin kahvilasta yhdellä kolikolla.

Tervetuloa metsämaisemiin ja kyläraitille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luen mielelläni kommentteja, kiitos!