tiistai 21. kesäkuuta 2016

Ruusujen aukeamisajankohdat

Ruusujen puhkeaminen kukkaan riippuu paljon alkukesän ilmoista. Olen pitänyt kirjaa ruusutarhani tapahtumista.
2013 oli aika lämmintä, joten 20.6 oli jo kuusi ruusua kukassa.
2014 oli vielä lämpimämpi, joten ensimmäiset ruusut (Kempele ja Kiiminki) aukaisivat ensikukkansa jo 14.6.
2015 oli kylmää, joten Nils-ruusu avasi ensimmäisen kukkansa vasta 24.6

Nyt 2016 on ollut väliin kylmää, väliin lämmintä, siis aika tavallinen alkukesä, joten 14.6 avasi ensimmäisenä silmänsä venäläinen Rosa rupincola:

Kevät 2017 on ollut aikaansa pari-kolme viikkoa jäljessä, ja varmasti vaikuttaa ruusujenkin kukintaan!

Kevään 2018 toukokuu oli aivan ihmeellisen aurinkoinen ja lämmin. Kasvukausi oli huikea. Etelässä juhannusruusukin kukki jo toukokuussa. Ei täällä! Kaikki tyrehtyi kylmään kesäkuuhun. Eivätkä ruusutkaan tykänneet kuivasta toukokuusta ja sitten säikähtivät kylmyyttä. Vasta kesäkuun lopulla kukkaset alkoivat aukomaan silmiään. Ilolla olen seurannut, että vattukärsäkästä oli vähän tänä keväänä, mutta kääriäinen vioitti monia rugosaruusuja.

Rosa rupincola kuin myös monet muut ruusut ovat nuppuja täysi. Mutta vielä odotellaan.

-Täydessä kukassa 4.7.- 10.7.2017, kukinta noin yhden viikon ajan

Rosa rupincola kukki, kuten kuvassa, kesällä 2017 täysillä. Nyt piti karsia niitä kukkivia oksia pois, sillä tämän pimpinellasuvun lajikkeet eivät kuki samaan versoon, vain uuteen. Joten nyt sen vuoro on kasvattaa vain uusia versoja ja kukinta jää vähemmälle, kuten monella muullakin tähän lajiin kuuluvalla. Eikä se ollut edes ensimmäisiä kukkijoita. Mutta kukki kesäkuun puolivälissä.
2017

Rupincola jo vähän väsähtäneenä

Rosa Nils on ihana vaaleanvihreine lehtineen!
4.7. 2017 avasi myös kukkansa ja on komeimmillaan 9.7- 17.7.2017

Rosa Nilsille kävi samoin kuin rupincolalle. Se antoi kaikkensa vuonna 2017 ja nyt teki vain muutamia kukkia kesäkuun puolivälissä. Se kasvattaa voimallisesti uusia versoja ja kukkii niihin taas ensi kesänä.


2017
Vuosi 2018


19.6.16 avautui Kempeleen kaunotar lähikuvassa ja pensaana tuoksuineen...
4.7.17 avautumassa... 9.7 täydessä kukassa...edelleen kukkii, joten sen kukkimisaika on noin kolme viikkoa!

15.6.18 alkoi Kempeleen kaunotar kukkia harvakseltaan ja yhä heinäkuun alussa kukkii valtoimenaan. Tosin yksi kukka kestää avonaisena vain päivän pari. Tämä ruusulajike taitaa olla Onnen kanssa pihan jättiläisiä ja valtaisi pian juurivesoillaan pihan, jollei ruohonleikkurin käyttö sen ympärillä pitäisi sitä aisoissa. Olen rakentanut viereen ruusuportin, jossa se köynnöstää yhdessä viereisen Tarja Halonen-ruusun kanssa. Lopettelee kukintaansa 10.7.


Ympärillä on tädykekukkameri

ja pikkuinen mökinruusu, joka on kovinkin söpö vähän isonnettuna, alla maisemassa...

9.7. 2017 avautumassa ja 17.7 täydessä kukassa ja kukkii vieläkin. Kukkimisaika pitempi kuin Torniolaakson ruusulla eli kolme viikkoa.

15.6.2018 alkoi tämäkin kukkimaan, mutta en vieläkään löydä eroja torniolaakson ruusun kanssa, kukkivat yhtäaikaa. Lopettaneet kukintansa 10.7. Eli kukkivat kolmisen viikkoa.
2017

Tornionlaakson ruusu avaa kukkansa yhtä aikaa mökinruusun kera. Kukat ovat kyllä niin samanmoiset, että epäilen, onko minulla ollenkaan mökinruusua.

12.7.17 avasi kukkiansa ja on täydessä 17.7. Tämä kukki runsaasti noin viikon ja vähän toista.


Torniolaakson ruusu on ollut tämän kesän ilo runsaalla kukinnalla kolmessakin paikassa pihaa. Sen kukat avautuivat yhdessä Kempeleen kaunottaren kanssa kesäkuun puolessa välissä ja kukkii yhä heinäkuussa. Kukkien aukiolo kestää pitempään.2017


ja kaunis suurikukkainen Martta rugosa- eli kurttulehtilajikkeista...

9.7.2017 avautumassa ... ja 17.7 komeimmillaan, yhä kukkii ja tekee nuppuja rugosa-ruusujen lailla, vaikka onkin aikainen kukkija. On lopettamassa kukintaansa 29.7.

Martta avasi ensimmäisenä ruusuna kukkansa jo 12.6 kivetyksen lämmössä. Se on paisunut kuin pullataikina paikallaan ja lamoaa jo pitkin kivipolkua. Kukkii runsaasti. Taidan leikata sitä syksyllä aika runsaasti. Rugosa-lajikkeena kukkii pitkään. Lopettelee kukintaansa nyt 10.7.2017 Martta vähän isompana
Vuosi 2018

ja harisoninruusuihin kuuluva kermankeltainen löytöruusu Kiimingistä, hyvin kaunis...

4.7.17 avautumassa... 9.7 täydessä kukassa, hiljentää kukintaansa 18.7. Kukkii parin viikon ajan.

Silmieni ilo tänä keväänä 2018 oli Kiimingin keltaruusu. Se avautui kesäkuun puolessa välissä ja yhä heinäkuussa kukkii runsaasti molemmin puolin ruusuporttia. Niitä on kaksi, ja hyvä olla tuessaan, missä ne kasvavat korkeutta ja rehevyyttä. Kukkii valiettavasti vain noin kaksi viikkoa.


Tässä sain sen keltaisen värin näkyviin

2017 akankaalta juurilla

21.6. ruusuista oli kukassa jo herkän kaunis raahelainen löytöruusu Malvankukka eli Malvaruusu...
9.7. 2017 avautumassa ja on runsaimmillaan nyt 20.7. Eli kukkii parin viikon ajan. Tänä kesänä kukinta on hitaampaa, joten vielä on nuppuja. Jatkaa kukintaansa 29.7. vähemmän kukkia kuitenkin. Lopetti. Eli kukkii noin 2-3 viikon ajan.

2018 toukokuun aurinko ja lämpö aiheutti kuivuutta. Siitä on kärsineet tietyt ruusut, kuten nyt tämä Malvaruusu. Se on hitaasti aukaissut kukkia, on hyvin nuupuneen näköinen. Vasta juhannussateet ovat sitä vähän virvoittaneet. 
ja metsäruusu, jonka pelastin erään vanhan autiotuvan pihamaalta, on avannut vähän konstikkaat kukkansa. Palkin metsäruusulle ei riitä pelkkä viisilehtisyys, niitä on väliin 7-10, mukana kolme muuta metsäruusua....

9.7.2017 avautumassa .... ja on täydessä kukassaan 17.7, kuten myös karjalanruusu ja muut metsäruusut. Villiruusut kukkivat aika pitkään, työntäen yhä vain lisää nuppujaan. Joitakin kukkia vielä 25.7, mutta lopettelee. Eli kukkii noin kolme viikkoa harvakseltaan.

2018 metsäruusuja kuin ei karjalanruusuakaan haitannut toukokuun kuivuus. Nehän vain innostuivat, sillä ne usein kasvavat kuivilla paikoilla. Kaikki ovat kukkineet hyvin runsaasti ja aloittivat kukintansa tänä keväänä kesäkuun puolivälissä, yhä ovat kukassa. Karjalanruusu on näistä pisimpään kukkiva.


Lukkaroisten metsäruusu on sitä enimmin muistuttava
Volmarin ruusu on metsäruusuista punaisin. Tämä paljastuikin kiulukoiden ilmestyttyä KARJALAN RUUSUKSI!
Olin löydöstäni oikein iloinen!

2017 Karjalan ruusun kukinta kestää pitempään kuin metsäruusujen. Yhä vielä on komeassa kukassa 25.7. Lopetti kukintansa 31.7. Kukkii pitempään kuin muut villiruusut.
Villiruusujen rivistö on komea. Jopa koiranruusussa on paljon nuppuja nyt,
keskellä tuessaan.
Metsäruusuja 2018


2017 tuossa rivissä on myös keppien avulla tuettuna KOIRANRUUSU, joka ei tahdo kestää pohjoisen pakkasia, usein paleltuu latvuksista, eikä sitten kuki. Nyt aloittaa kukintaansa 25.7. Kukinta kesti vain noin runsaan viikon ajan.

2018 kevät koitteli koiranruusua, sitä oli leikattava paljon. Se tekee uusia versoja, mutta kukkii myöhempään kuin muut villiruusut. En tiedä vielä kukkiiko ollenkaan.
2017

sekä seminaarinruusu ja sen sukulainen Altaica, jotka ovat hyvin samanlaisia. Ehkä tällä Raahen seminaarinruusulla on vähän vaaleanpunainen vivahdus kukinnassaan ja voimakkaasti punaista varressa ja lehdissä.

9.7.2017 täydessä kukassa... ja ovat runsaimmillaan 13.7 ja lopettamassa kukintaansa 18.7, komeimmillaan noin 10 päivän ajan.

2018 nämä ruusut kokivat suurta parturointia. Kuivia oksia oli paljon, eikä niitä uusia kukkivia versoja viime vuodelta paljoakaan. Joten näiden kukinta oli vähäistä ja alkoi kesäkuun puolivälissä. Sama juttu Raahen seminaarin ruusulla.

Rosa 'Altaica'
2017
2017

Raahen seminaarin ruusu on ehkä oma lajinsa (Jari Särkkä), vaikka minusta se muistuttaa kyllä paljon Altaicaa, ehkä kukissa vieno aniliinin punainen vivahde.

2017 aloitti kukintansa 2.7, kukkii komeimmillaan 9.7 ja lopettamassa kukintaansa 18.7.

Raahen seminaarin ruusu


2017 seminaarin ruusu sai kumppanikasviksi jalokurjenpolven

Nähtävästi  nämä kaksi seuraavaa ovat hyvin aikaisin kukkivia, jotka istutin vasta pieninä taimina, mutta ovat jo kukassa: Pirjo Raution risteyttämä pimpinellaruusu Posliinikaunotar, joka hauskasti vanhemmuuteen suipistaa terälehtensä tähtimäisesti, aika suuret kukat.

2017 Posliinikaunotar on vähän kärsinyt keväästä ja kukinta oli huonoa. Avasi kukkansa 9.7.

2018 pimpinelloihin kuuluva Posliinikaunotar kärsi kovasti kuivuudesta (olisi pitänyt kastella paljon enemmän) ja se melkein nuupahti. Nyt vasta heinäkuun alussa se on vironnut ja tekee muutamia nuppuja. Toivottavasti se vahvistuu siitä.
Toinen ruusu, joka oli jo ostaessa melkein auki, on suloinen Suzanne, kanadalainen pimpinellaruusu (siis juhannusruusun sukulaisia). Toivon näiden uusien ruusujen kestävyyttä puutarhassani.

2017  Kanadalainen Suzanne- ruusu myös kärsi kylmästä keväästä, joten kukinta on melkein mitätön, mutta kasvua on menossa. 

2018 Olin menettää Suzannenkin kuivuuden vuoksi. Onneksi se on  vironnut, mutta en tiedä vielä, jaksaako puskea kukkiaan.Jatkan tätä listaa uusilla ruusuilla sitä mukaan, kun ne aukeavat. Tottakai juhannusruusukin on avannut kukkansa kellarin katolla, mutta sinne en lähtenyt kiipeämään kameran kanssa. Mutta tässä vanha kuva:

9.7.2017 täysin auki maakellarin katolla kuin suuri valkoinen pilvi ja muuallakin avautumassa... kukkii täysillä vielä ennen sateita 16.7. Kukki tänä kesänä noin kolmen viikon ajan, nyt lopettamassa kukintaansa 25.7. Hauskaa kyllä, ruusu nosti uusia oksia ja teki uusia kukkia vielä heinäkuun loppuun asti. Kummallinen ruusukesä!

2018 juhannusruusu alkoi kukkimaan täysillä oikeaan aikaan eli juhannuksen aikaan ja on nyt heinäkuun alussa joka kolmessa paikassa runsaimmillaan. Yhä kukkii P-Pohjanmaalla useissa pihoissa vielä täysillä, kuten minunkin kellarin katolla.Kasvaa myös pihalla olevan vanhan portaiden kupeessa 2018

22.6.16 Kaksi mitä kauneinta ruusua näytti minulle komeutensa, molemmat aikaisia rugosa-lajikkeita, kuten edempänä Marttakin. Toinen on kanadalainen Wasagaming, pieni pensas, mutta ihan täynnä nuppuja, tässä auennut lilan violettinen kerrottu kämmenen kokoinen kukka...

12.7.2017 avautuu Wasagaming, on kasvanut kovasti ja kukkii parhaimmillaan 18.7. Sateet runtelivat pahoin tämän ruusun nuppuja, eivätkä ne ruskettuneena enää avautuneet. Mutta ruusu tekee kovalla vauhdilla uusia oksia ja uskon, että kukkii enemmän ensi kesänä. Mietin tukea. Toivon että vielä avaa nuppujaan 25.7.

26.6.2018 aukeni ensimmäinen Wasagamingin suuri kukka ja sitä hulvattomuutta on jatkunut tähän heinäkuuhun saakka ja varmaan puoliväliin vielä. Kuinka upeaa on kukinta!!! Harmi vain kun en keväällä jaksanut rakentaa sille, naapurille Ilmari Heinrichille ja Sofianruusulle tukea. Ne tarvitsevat suorastaan portin tai jonkinlaisen perkolan tuohon kivipolulle, ovat kaikki korkeita ja voimakaskasvuisia. Syksyllä täytyy sellainen tehdä. Nyt onneksi karhut kantavat sitä sylissään.

Voi huomata värieron johtuen mihin aikaan vuorokaudesta sitä kuvaa.
Alla olevalla on luontaisempi väri.


2017
... wasagaming alkaa olla komeimmillaan karhuihin nojaillen:

2017

ja yllättävän kaunis, sekin isokukkainen puolikerrottu raahelainen löytöruusu Sofia, vasta yhden talven yli kasvanut, mutta voimakkaasti kasvava ja täynnä nuppuja (löytyy Särkän taimistolta)...

9.7.2017 avautumassa .... 17.7 komeimmillaan kahvilan ikkunan edessä!  Toinen Sofia alkaa kukkimaan Rugosa-ryhmässään. Yhä 25.7. on täydessä kukassa. Tosi kiitollinen kukkija! Lopetti kukintansa heinäkuun lopussa. Eli parhaimmillaan kukinta kestää neljäkin viikkoa!

27.6.2018 alkoi siis kukkimaan Sofianruusukin yhdessä Wasagamingin kanssa. Sen kukinta on yhtä runsasta kuin viime kesänäkin. Todella kiitollinen ruusu! Sitä on minulla kahdessa paikassa. Nyt heinäkuun kuumuuden vuoksikin kukinta on ollut nopeampaa. Alkaa jo olla loppumassa 10.7.2017

2017

2017

sekä kaunis tarhapimpinella-suvun löytöruusu Linnanmäki aloitti myös kukintansa, jota Majuri-kissakin ihastelee.

9.7.2017 täysin avautunut ja kasvanutkin viime kesästä, kukat hurjan isoja, on lopettamassa ensimmäistä kukintaansa 20.7. mutta voi kukkia vielä lisääkin. Kyllä nuppuja vielä löytyy. Tekee uusia kukkia vielä elokuun alusskain, mutta harvakseltaan.

Linnanmäen Kaunotar kuului tänä keväänä siihen pimpinellajoukkoon, että kuivia oksia oli paljon. Sitä karsittiin paljon. Joten kukinta ei ole yhtä komeaa kuin edellisvuonna. Se aloitti kukintansa 27.6 ja tekee uusia kukkia ja nuppuja koko ajan. Sen kukinta voi uusiutua vielä syksymmälläkin eli silläkin on oma sisukas luonteensa. Huomaan, että kun kukat ovat harvassa, ne ovat nyt sitäkin suuremmat. Katso kuva alla!2017
Linnanmäen suuret kukat ovat kauniita harmajan tukensa
vieressä v. 2018


24.6. 16 Ruusut aukeavat aika vauhtia! Nyt alkaa kukkimaan herkän kaunis Paimionruusu

9.7.2017 täysin avautunut.... ja loistaa nyt surkean Tove Janssonin rinnalla, jota kevät vaurioitti. lopettaa kukintaansa pikkuhiljaa 18.7. Kukkii parin viikon ajan.

25.6.2018 aukaisi Paimion ruusu harvan nuppunsa. Se oli keltaruusuista se, mitä piti myös kovakätisesti käsitellä. Paljon kuivia oksia. Nyt kuitenkin nousee kovasti uusia versoja. Se kärsi myös kuivuudesta. Keltaruusuista vielä sen verra, että hyvin selvisi talvesta Aurora, Hesperia ja Viljaminkeltaruusu, mutta kärsivät kuivuudesta, joten eivät varmaankaan kuki tänä kesänä. Tosin kasvattavat voimakkaita varsia.

2017

2017

Suurikukkainen Ristinummen ruusu

9.7.2017 avautumassa..., mutta ei kuki paljoa tänä kesänä, vartta on kasvattanut. Vielä 25.7 tekee uusia kukkia. Lopettaa kukintaa 29.7, mutta kukinta kestää noin kolme viikkoa.

27.6.2018 aukaisi tänä kesänä Ristinummi ensimmäisen suuren kukkansa kaikille ihmeteltäväksi ja sitten on kukinta jatkunut yhtä komeasti. Kukka on tosiaan huomiotaherättävän iso ja kestää auenneena pari päivää. Nuppuja on vielä kasvamassa, joten kukinta jatkunee tuonne heinäkuuhun. On lopettanut kukintansa 10.7.vuosi 2018 todella isot kukat, 10 cm 

Suorsan kukka Muhokselta muistuttaa Ristinummea, lehdet erilaiset.

9.7.2017 alkoi avautumaan, paljon nuppuja... sateet runtelee, mutta vielä on nuppuja 25.7. ja on lopettanut kukintansa 30.7

Samoihin aikoihin kuin samalla seinustalla oleva Ristinummi, avasi myös Suorsan ruusu suuret kukkansa, yhtä isot. Kas kummaa, kun tuo kukkakin on vähän samanlainen! Suuri ero on kuitenkin lehdissä. Ristinummi on suvultaan pimpinelloihin kuuluva ja Suorsan ruusu taas rugosa- eli kurttulehtiin kuuluva. Nuppuja on paljon.


Suorsan ruusu ojentamassa itseään auki 2018


Rosa Tarja Halonen

12.7.2017 on aloittanut kukintansa ja on kauneimmillaan 18.7. Lopettelee kukintaansa pikkuhiljaa 25.7. Kukinta kestää pari viikkoa.

Heinäkuun alussa 2018 alkoi Tarja Halonen kukkia. Siitäkin parturoin puolet kuivia oksia pois, ylös en ihan yltänytkään, sillä se on kasvanut tuonne pitkästi yli kahteen metriin. Tein sille kuten Kempeleen Kaunottarellekin tuen ruusuportteineen, jota se nyt mukavasti kipuaa. Nuppuja on tullut paljon, joten odotan siltä pitkää ja kaunista kukintaa.2017

Ja ujo Kirovskin ruusu Adele

9.7.2017 avautumassa ja kukkii parhaimmillaan 20.7 ja yhä 25.7.

Pian kesäkuun lopulla 2018 Martta-ruusun kanssa tämä Adele alkoi kilpaa kukkimaan. Niissä on kyllä niin samanlaiset kukat ja lehdet, että on vaikea erottaa. Ehkä tuo Adele nuokkuu vähän enemmän, siksi sanosin Adelea ujoksi ruusuksi.  Tämä ruusu on vauhdilla kasvanut korkeutta.Adele kesäkuussa 2018


Luumuruusuihin kuuluva oululainen löytöruusu 'Ainola'

9.7.2017 avautumassa, pieni vielä mutta runsaasti kukkia 15.7, pikkuhiljaa lopettaa kukintaansa, eli kukkii parin viikon ajan. Sen herkkä kukinta kestää noin kolme viikkoa.

Tänään 2.7.2018 katselin onnetonta Ainolaani. Se on todella kärsinyt kuivuudesta kuivalla paikallansa, muutaman nupun nyt on tehnyt, sateen jälkeen. Sivelin sen hentoja varsia ja kerroin, että siirrän sen syksymmällä oikein rehevään maahan, paikkaan missä se voi kukoistaa, sillä niin kauniita nämä luumuruusut ovat.2017


26.6.16 kaunis ja lämmin kesäpäivä antoi vauhtio monelle uudelle ruusulle:

Juhannusmorsian

10.7.2017 avautumassa... runsas kukinta 12.7, vielä kauneimmillaan 17.7. Kaikki saman rivistön vaaleanpunaiset pimpinellaruusut vielä runsaassa kukassa 20.7. Kukinta-aika pitempi kuin juhannusruusulla, nyt 25.7 on  vielä kukkia, mutta jo hiljentyy. Kukinta-aika noin kaksi-kolme viikkoa.

Kuten kuvista näkyy vuodelta 2017, tämä ruusu oli viime kesän kuningatar. Niin mahtavasti se kukki ja loimutti tuoksuaan pitkälle pihaa. Tarhapimpinella-ruusu eli spinosissima, kuten he nykyään näitä nimittävät, kärsii myös vuorovuosien kukinnasta ja versojen kasvusta. Puolet oksista jouduin karsimaan ja se oli pitkään aika surkean näköinen. Joitakin kukkia nyt tekee.2017 
2017
vuosi 2018


Theresa Bougnet ,Teresanruusu

11.7.2017 alkaa kukinta, nuppuja paljon... suuria kukkia, kauneimmillaan 18.7 ja kukinta jatkunee. Elokuussa rakentaa uusia nuppuryhmiä syyskuulle jatkuen.

Kuten arvata saattaa kesällä 2017 Teresa alkoi kukkimaan jo kesäkuun lopulla ja puskee uutta nuppua minkä ehtii. Tämä ruusu on remotantti-ruusu. Se tarkoittanee, että se yleensä kukkii kaksi kertaa kesässä, kun vanhat tyngät katkoo pois. Sitä pitäisi leikata keväisin. Paljoa en raskinut. Ihana, kiitollinen ruusu!2017
vuosi 2018


Keväällä 2017 istutuin Teresan siskon Louise Bugnetin sisarensa vierelle ja kukkii muutamin heleän valkoisin kukin. Toivotaan sille menestystä kasvussa! Sekin tekee uusia nuppuja vielä elokussa ja syyskuussakin.

Kesä 2018 oli Louiselle onnekas, sillä se kasvaa lähellä vesisaavia, joten sitä muistin ja jaksoin kastella, joten se on somasti varttunut ja on aloittanut kukintansa yhtä aikaa Teresa-sisarensa kanssa. Sen nuput ovat tosi kauniita punaisine raitoineen.Tove Janssonin samenttinen ruusu

2017 kevät teki tuhojaan tässä ruusussa. Leikkaan sen ehkä syksyllä aika alas. Mutta joitakin nuppuja alkaa kukkimaan 12.7 ja jatkaa edelleen muutamilla kukilla.

Kesäkuu 2018, jälleen pimpinellaruusu, joka viime kesänä näytti voimansa, oli täynnä kuivia oksia, joten senkin kukinta on ollut nyt kesäkuun puolesta välistä aika vähäistä. Juurelta tosin puskee uusia vahvoja versoja ensin kesän kukintaa varten. 

Arnon ruusu, joka tänä kesänä ei niinkään ole tehnyt kukintaa, mutta sitä vastoin kasvattanut runsaasti uusia versoja ja korkeutta. Ensi kesänä se on komea jälleen!

17.7 on Arnonruusu komeimmillaan. Viime vuonna se teki versoja, nyt kukkii niihin! Kukinta noin kaksi viikkoa.

Kesäkuun lopulla 2018 tämä siro Arno näytti jälleen voimansa ja valloitti. Tein sille mielikuvituksellisen tuen ja siinä se tyytyväisenä puskee pirteitä pienen kokoisia, mutta somia kukkiaan. Arno jotenkin hymyilee koko ajan. Lopettanut kukintansa 10.7.


2017
vuosi 2018


Belle Pointevine, Ranska, talon vanhin ruusu! Uskon, että istutettu 1970-luvun alussa kun lisäsiipi, viemäristö ja vesijohto rakennettiin taloon.

2017 aloittanut kukintansa 11.7. Paljon nuppuja! Hurjaa kukintaa 17.7 ja 25.7.  isoja kukkia! Tekee nuppusarjoja vielä syyskuussakin.

Kesällä 2018 tämä talon vanha valtiatar alkoi kukkimaan jo kesäkuun lopulla. Viime vuonna sitä haittasi joku tauti tai kääriäinen, joka pilasi paljon nuppuja, mutta nyt se uhkuu terveyttä ja voimaa.


2017

2017
vuosi 2018, isoja kukkia!Rosa 'Toukoniitty'

2017 aloittanut kukintansa 17.7 ja kukkia parhaimmillaan 20.7, kukkii yhä kauniisti 25.7 Lopetti kukintansa elokuun 10. Eli parhaimmillaan kukinta kestää 3-4 viikkoa.

Heinäkuun ensimmäisinä päivinä 2018 aloitti Toukoniitty kukkimaan. Sillekin tein oman tuen, jossa se nyt ihmeissään rimpuilee ja kasvaa korkeutta. Nuppuja on paljon!2017, vanha tuki.

28.6.16 Sopivassa lämmössä ja sateessa ruusut aukeavat vauhdilla. Minulla on ihan vaikeuksia seurata kameran kanssa näiden puhkeamisvauhtia.

Rosa 'Paavola' tarhapimpinella

2017 aloitti kukintansa 11.7, on kasvanut hyvin ja nuppuja paljon, kukkii parahillaan 17.7, lopettelee kukintaansa pikkuhiljaa 25.7.

2018 oli paha vuosi tälle pienelle. Ressukka kärsi toukokuun paahteesta ja kuivuudesta, että pelkäsin sen kokonaan kuivuvan. Kastelin toki. Nyt se on vironnut, mutta ei puske kukkia varmaankaan tänä kesänä. Tällaista on pienten kanssa!
Pappilan neito, kurtturuusuja

2017 avaamassa runsaita nuppujaan 18.7 päivän sateeseen... paljon nuppuja 25.7. alkaa olla komeimmillaan 30.7. Edelleen kukintaa elokuussa ja syyskuussakin.
Papulanruusu, tarhapimpinella

2017 aloittanut kukintansa 11.7, kauneimmillaan 17.7, lopettelee kukintaansa pikkuhiljaa 25-7.
Punalehtiruusu, Rosa 'Glauca'

2017 kasvanut hyvin ja aloitti kukintansa 11.7. Paljon nuppuja! Kauneimmillaan 26.7. Elokuussa lopetti kukintansa.
2017


Ruuhijärven ruusu, tarhapimpinella

2017 aloittanut kukintansa 11.7 ja on kauneimmillaan 17.7. On niin papulanruusun näköinen, sen vierelläkin, joten on tosi vaikeaa eroittaa niiden kukkia toisistaan. 25.7. lopettelee kukintaansa pikkuhiljaa heinäkuun loppua kohden.
2017


Betty Bland, kanadalainen Skinnerin kasvattama ruusu

2017 on avaamassa runsaita nuppujaan 18.7. On kasvanut jo yli metriseksi, siitä tulee komea pensas! 27.7 kauneimmillaan! Kukki vielä 10.8, mutta lopettelee pikkuhiljaa. Kukinnan kesto noin 3 viikkoa.
2017


Hansa-ruusu, rugosa-laji

Se, mitä luulen Hansa-ruusuksi, on alkanut kukkimaan 17.7 suuren suuria kukkia! Tekee uusia nuppuja vielä pitkälle  elokuuhun ja syyskuussakin vielä. 


Tämän kesän Hansa, väri ei ihan oikea


Ruskela, tarhapimpinelloista vanhimpia

2017  aloitti kukintansa 16.7. Nuppuja on paljon huolimatta siitä, että kaikkien uusien versojen silmut pani kevätahava ja yöpakkanen. Kukki aika pitkään uusiin versoihinsa elokuun alkuun asti.
30.6  Monet sellaisetkin ruusut, joiden kukkimisaika tavallisesti on heinäkuun puolessa välissä, availevat jo kukkiaan. Nyt on todellinen ruusuvuosi 2016! Ehkä sekin merkitsee tässä, että useimmat ruusuistani ovat tulleet täysi-ikäisiksi. Viisi vuottahan on se kasvuaika.


Monte Cassino, rugosaruusuja, kukki nyt ensimmäisen kerran. Suuri on kukka. 

2017 aloitti nöyrien riippuvien kukkien avautumisen 11.7, nuppuja paljon, syyskuussakin vielä, mutta lopahtavat lämmön ja auringon puutteesta.


2017


Dart's Defender eli keijunruusu, rugosan ja nukkeruusun risteytymä on herännyt. Kärpäset ovat 
aivan humaltuneena mettä juomassa.

2017 on aloittanut 16.7 kukintansa ja on täynnä nuppuja, erittäin runsas! Kukinta alkaa olla runsaimmillaan 20.7. Lopetti kukintaansa 10.8. Kukinta-aika noin 3 viikkoa.2017

2017


Herttoniemen Helena, löytöruusu Helsingistä, kanadalaisia blanda-ruusuja

2017 aloitti kukintansa 18.7 ja on paljon nuppuja! Joku itikka on tuhonnut osan nupuista, mutta ruusu kasvattaa paljon uusia versoja, ja siten toivottavasti kukkii seuraavana vuotena enemmän.
2.7. Viime päivinä on ollut suotuisaa veden, auringon ja lämmön suhteen, joten kilpaa alkavat aueta muutkin ruusut:

Ilo ( risteymässä John Davis ja Kempeleen Kaunotar) oikein pursuaa kukkimisintoaan

2017 aloitti kukintansa 18.7 ja on täynnä nuppuja, kasvanut kovasti! Kauneimmillaan 27.7. Lopettaa kukintaansa noin 10.8. Kukkii reilusti kolme viikkoa!2017


Moje Hammarberg 

9.7.2017 avautumassa ja avaa lisää valtavia tuoksuvia kukkiaan. On komeimmillaan 10.8. ja nuppuja on paljon. Teki vielä elokuun lopulla uskomattoman komeita nupputerttuja, mutta kylmä esti sen komeilua. Todella runsaskukkainen!2017


Schneekoppe (Snowpavement)

20.7.2017 alkoi avaamaan upeita kuppimaisia nuppujaan ! 30.7 on kauneimmillaan. Jatkaa kukintaansa pitkälle elokuuhun.


2017

Rosa 'Kerisalo' kauneimmillaan

2017 on avaamassa kukkiansa 11.7, paljon nuppuja. 29.7 on jo lopettamassa kukintaansa. Kukkii kolmisen viikkoa.Nystyruusu, jonka lehdet tuoksuvat niin hyvälle

2017 kukat ovat avautumassa, on kasvanut hyvin pituutta, kukinta parhaimmillaan 18.7. On lopettamassa kukintaansa 29.7. Kukinta kesti pari viikkoa.2017


Olkkala, ranskanruusuja, aloittaa suloisesti kukintansa

2017 on avaamassa runsasta kukintaansa 17.7. ja on kasvanut torninsa huippuun. Runsasta kukintaa 25.7. Kukkii harvakseltaan vielä elokuussa viikon ajan. Kukinta kolmisen viikkoa.


Olen tehnyt sielle tuen, joka vähän matkii Eiffeltornia.
2017

Olkkalan runsas kukinta 2017

2017 Olkkala on saavuttanut torninsa huipun
2017

5.7. alkoi sateet! Kolme päivää olivat väliin jopa kaatosateita. Ruusut, varsinkin pimpinellat ja rugosat kärsivät, ruskettuivat ja paatuivat. Tosin Ilo ja Onni, joka alkoi kukkimaan, eivät olleet siitä milläskään.

2017 Onni aukaisi ensimmäisen kukkansa 20.7. Se odottaa auringon remahdusta! Pikkuhiljaa runsastuu kukinta 25.7. Kauneimmillaan 30.7. Lopetti kukintansa 13.8. Kukinta-aika noin 3 viikkoa.Onni on kivunnut ylös kolmatta metriä tavoitellen 2017

2017


Liettualainen 'Ritausma', jota silkkikukaksi kutsun

2017 on avaamassa nuppujaan 18.7. ja kukkii kauneimmillaan 30.7. Tekee yhä uusia nuppuja 10.8. Pitkä kukinta-aika, kuten yleensä rugosa-ruusuilla. Teki kukkaterttuja vielä elokuun lopussa.2017


Rosa Rugosa, yksinkertainan, jonka 
juurakkoja kaivoin Pattijoen kunnantalon
roskiksesta, kuten Hansaakin.

2017 on kasvanut hyvin ja on aloittamassa kukintaansa 20.7. Kukkii vielä syyskuun alussakin.
8.7. oli vihdoin päivä, että saattoi vähän nurmea leikata. Ruusutkin innostuivat!

Nukkeruusu, 'Rosa Nitida'

2017 on avaamassa kukintaansa 18.7. Paljon nuppuja! Kukkii kauniisti 25.7. ja onkin kovin innoissaan. Tekee joitakin kukkia vielä syyskuussakin.2017

Orjanruusu

2017 on avaamassa myös kukintaansa 18.7. kauneimmillaan 24.7. Lyhyt kukinta, noin kaksi viikkoa.2017


Raahen Viljaminkeltaruusu, joka viime syksynä
 tykkäsi vähän huonoa, kun siirsin sitä toiseen paikkaan.

2017 avasi kaksi kukkaa 25.7. mutta siihenpä se tällä kertaa taitaa jäädä. Varsia kasvattaa.


2017 AURORA, keltaruusu, jonka istutin viime kesänä on kasvanut kiitettävästi ja taitaa olla pari nuppuakin. Odotan kukintaa... ei vielä tänä vuonna, mutta kovasti on vartta kasvattanut.

2017 viime kesänä istutettiin myös MAIJA  HESPERIA.  Sain sen lahjaksi Särkän Jarilta, kun hän tuhosi sitä yhdestä penkistä. Se selvisi talven, mutta on vielä hyvin pieni.

2017 kaikki alla olevat kanadalaiset ovat selvinneet hyvin talven yli, varsinkin Betty, vaikka John Cabot meinasikin kuolla. Siirsin sen nyt kasvamaan samaan paikkaan muiden kanssa.

Kanadalainen Henry Kelsey, jonka
kirkkaan punaista väriä on vaikea vangita kameralla.

2017 aloitti kukintansa vasta 10.8 ja jatkaa vielä pitkälle syksyyn, paljon nuppuja! Kukki komeasti elokuussa ja vielä syyskuussakin. Korkeuttakin on jo toista metriä.2017


William Baffin, kanadalainen köynnösruusu,
 jota on myös vaikea saada nuokkuvana kuvatuksi.

2017 on nousemassa pikkuhiljaa korkeuksiin tuoksukurjenpolvien seasta ja alkaa kukkimaan 29.7, tosin vähäisenä vielä. Kukkii vielä pitkälle syksyyn! Joku itikka söi siltä lehtiä, mutta vielä syyskuussakin on täydessä kukassa. Varsilla on pituutta yli metrin.
2017


10.7 Yhä löytyy ruusuja, joiden avautumista odottelen innolla. 

Lapsenruusu eli 'Alavanhovi'

2017 on kasvanut vähän hontelosti, mutta on alkanut kukkimaan 17.7. ja lopettelee 30.7. Tätä ruusua kävi tervehtimässä sen löytäjäkin. Kaunista tuo marmorointi terälehdillä.


2017


Englantilainen vanha löytöruusu 'Scubrosa' 

2017 on kasvanut vahvaksi tuuheaksi pensaaksi ja on aloittanut kukintansa 15.7. jatkaa kukintaansa pikku hiljaa. Tekee yhä uusia nuppuja elokuussa.


2017

Scubrosa maisemassaan terassin edessä.


Mukaan Särkältä löytyi kukkiva ruusuntaimi 'Iitin Tiltu'

2017 on aloittanut kukintansa 20.7 hyvässä kasvussa, kukkii kauniisti 25.7. ja jatkaa. Lopetti kukintansa 10.8. Kukinta-aika noin kolme viikkoa.2017


Pink Pavement

2017 aloitti kukintansa 24.7. Paljon nuppuja! Kukki muutamin kukin vielä elokuun lopussa.2017


Katri Vala, rugosa-ryhmään kuuluva, on istutettu 2015, ja kärsi keväästä 2016, joten se ei silloin juuri ehtinyt kukkia.

2017 Katri Vala on voimistunut kesän mittaan ja aloittaa kukintansa 20.7. Kukkii harvakseltaan, mutta kasvattaa kovasti uusia varsia.


2017 Katri on kasvanut pituutta ja tuuheutunut. Odotan runsaampaa
kukintaa ensi kesänä!

17.7 päivään mennessä ovat aukaiseet seuraavat ruusut kukkansa:


Rosa Sointu (Joy & Kahila)

2017 on kasvanut paljon tukensa täyttäen ja aloittanut runsaan kukintansa 17.7. Alkaa olla kauneimmillaan 25.7.  Kukinta on todella runsasta.  Lopettelee kukintaansa 10.8. Kukinta-aika noin kolme viikkoa. Teki vielä sarjoja elokuussa uusiin versoihin.


Sointu tuessaan, josta yritin rakennella nuottiavainta.
2017

2017

2017


Rosa Sävel, Soinnun sisko (Joy & Kahila)

2017 on aloittanut kukintansa 21.7. Paljon on nuppuja! On parhaimmillaan 27.7, lopettaa kukintaansa 10.8. Kukinta-aika noin kolme viikkoa.


Sävel kasvaa vasta toista kesäänsä nyt 2016.
2017

2017


Kirkkoruusu RuustinnaSekin kasvanut vähän korkeutta 2017


Ryhmäruusuista Presidentti Kekkonen

2017 kylmän ja koettelevan kevään jälkeen se nousee ja on kukassa 10.8. Ei kovin paljon nuppuja tänä kesänä. Surkean pieniä olivat kukat johtuen kylmyydestä elokuussakin.

22.7 päivään mennessä ovat seuraavat ruusut heränneet:

Valamonruusu, Rosa 'Splendens', Francofurtana-ryhmä

2017 on avaamassa runsaita nuppujaan 20.7 kahdessakin eri paikassa. Luulin, että se kärsi viime keväästä, mutta niin vain on nostanut päätänsä. Upeasti alkaa kukkimaan 25.7. Kukkii yhä runsaasti 10.8. Kukinta-aika noin kuukauden päivät!

Valamonruusun kukinta myöhästyi, koska talvi runteli sen versot ja sen oli kasvatettava
uusia versoja kukinnalleen.


2017


Rosa 'Mundi', Kirjoapteekkarinruusu,
joka meinasi menehtyä talven 2015 kovissa kourissa, mutta
piristyi ja työntää upeita kukkiaan

2017 jouduin siirtämään sen vanhalta paikaltaan muiden ranskalaisten ruusujen ryhmään. Ei tykännyt huonoa, mutta ei varmaankaan kuki vielä tänä vuonna. Hyvin on vartta kasvattnut.
Apteekkarin ruusu 2017, vaikka istutin sen keväällä, kukki jo komeasti 31.7 ja kukki komeita kukkia 12.8 asti. Hyvin vartta kasvattanut.John Cabot, kanadalainen köynnösruusu kukkii vähemmän, mutta kasvattaa vartta.

2017 keväällä siirrettiin toisten kanadalaisten kanssa ja on aloittanut siinä kasvunsa. Pieni vielä on. Hyvin on noussut uudessa paikassa, mutta ei ole kukkinut.Karjasillan kulkuri, oululainen löytöruusu

2017 on kasvanut aika hyvin ja aloittaa pian kukintansa. Kukkii hyvin 10.8, nuppuja paljon. Elokuussa oli aika runsas kukinta.


2017

Karjasillan kukan mukavat hapsut 2017


Rosa Grootendorst, Neilikkaruusu 
kantaa nyt kumpaakin väriään

2017 on voimistanut kasvuaan ja aloittaa kukintansa 30.7. Vielä syyskuun alussa on kukkasarjoja.


elokuun alun nuppuja 2017

Elokuussa avautuvat kukkijat:

Lawinia, köynnösruusu, joka vähän loukkaantui kun 
siirsin sen uuteen paikkaan, on riskaantunut ja
työntää koko ajan uusia nuppuja.

2017 nousi paikaltaan tosi hitaasti. Ehkä kylmästä keväästä johtuen, on tehnyt kolme heiveröistä kukkaa, joita yrittää runsauttaa. Ei hyvä kesä tällekään, mutta elossa on.
 Yksi maailman suosituimmista ruusuista; Peace
kukki hyvin myöhään kärsien  vähän viime syksyn
siirtämisen vuoksi, mutta selvisi pahasta talvesta.

Peace 2017 teki parhaansa toipuessaan kylmästä keväästä. Tekee tänä vuonna vain yhden kukan.

Matala maanpeittoruusu, Rosalina, kurtturuusuihin kuuluen, on myös myöhäinen 
kukkija, mutta nuppuja täynnä.

2017 valitettavasti olen menettänyt tämän herkän kaunottaren.Toinen maanpeittoruusu on Fairy,  jonka luulin jo kuolleeksi
mutta terve taimi löytyikin viime syksynä roskakasasta. Nyt olen
sitä vaalien hoitanut.

Fairy on elossa 2017, mutta hyvin pienenä. En ymmärrä, miksi se ei tahdo jaksaa kasvaa. Siirsin sen purkkiin ja aion talvehdittaa sen siinä maahan kaivaen ja sammaleella peittäen.Kanadalainen John Davis, joka heräsi eloon, kun istutin talvesta kärsineen juurakon isoon ruukkuun, ehti tehdä kukkiakin ja on kasvanut hyvin. Istutin sen nyt syksyllä kanadalaiseen ryhmään. 

2017 John Davis on vahvistunut uudessa paikassaan ja alkoi tekemään muutamia kukkia 10.8. On kasvattanut vartta.

Tässä Davies kukkeimmillaan vuonna 2015
Seitsemäntoista uutta ruusulajia, jotka viime syksynä tai tänä kesänä 2016 istutin, eivät ehtineet kukkia, mutta päivitän tätä sivua taas uutena kesänä 2017. Jännittävä nähdä pitääkö tämä aikataulu ollenkaan paikkaansa. Ja ovatko kaikki ruusut selvinneet. Seuraavat lajit jännittävät talvea 2017, miten siitä selvitä: Nyveldt White, William III, Hienohelma, Heinrich Ilmari, Marsipan, Suviruusu, Flammentanz, Red Nelly, Aurora, Maija Hesperia, Neuvoksettaren ruusu, Nankin, Hurdal, Huldra ja Katri Vala. Minette ja Pohjantähti kärsivät  viime talvesta ja ehtivät vain kehittää uusia versoja ensi kesää varten.

Jatkuu....

Uusia ruusuja!

2017 noista luettelossa olevista olen iloinen norjalaisesta löytöruususta HURDAL'sta, jonka jo pelkäsin menettäväni viime kesänä, mutta nyt on kasvanut jo komeaksi ja kukkiakin on tulossa. Aloitti kukintansa 18.7.

Hurdal
2017
2017 kukkansa on avannut Pirjo Raution jalostama 'MARZIPAN', mutta kovin heiveröisenä vielä kasvaa. Istutin sen viime kesänä.

Marzipan
 2017 keväällä raivasin uuden ruusualueen, jota nimitän leikkimielellä Ranskalaiseksi ruususalongiksi. Se siksi, että olen istuttanut siihen ranskalaispohjaisia ruusuja. Eräs niistä on tämä hassun näköinen ruusu, jonka Matti Kulju Oulujoen Taimistolta yllättäen sai taimikasvatuksessa Valamonruusun mutaationa. Sen nimeksi on tullut KIRA ja kukkii nyt ensimmäisiä hassuja kukkasiaan aloittaen jo 13.7. Työntää vielä nuppuja lisää 25.7.


Kira
 2017 toinen istuttamani ranskalaisperäinen ruusu on nimeltä VIGGO ja sen on jalostanut Pirjo Rautio James Masonin siementaimesta.  Aika loistavan iso kukkanen aukeni 15.7 ja nuppuja on runsaasti. 


Viggo


2017 tänä keväänä istuttamani isolehtinen ROBUSTA aloitti kukintansa upeilla punaisilla kukillaan. Kukki hienosti pienuudestaan välittämättä. Nyt on kasvattanut komeita varsia lähes metriin. Voi kun osaisin hoitaa sen talven yli!

Robusta


Kukki paljon jo ensimmäisenä kesänä pienenä pensaana.


2017 viime kesänä istuttamani FLAMMENTANZ, köynnösruusu selvisi viime talvesta hyvin ja aloittaa nyt kukintaansa tulenpunaisilla kukilla. 0n kauneimmillaan 29.7. Kukki tosi komeasti kolme-neljä viikkoa ja on kasvattanut uusia versoja yli metrin korkeuteen. Saas nähdä ensi kevät!

Flammentanz2017


2017 aloitti kukintansa 25.7. myös ranskalainen Pirjo Raution jalostama ruusu VERONICA SUNDMAN ihmeellisillä pisamaisilla kukillaan ja joitakin kukkia vielä tulossa 29.7. On versonut hyvin nyt syksyllä.

Veronica Sundman

2017 alkaa kukkimaan 25,7 myös ranskalainen ADELAIdE HOODLESS, vaikkakin hitaasti aurinkoa odotellen.  Tähän iski hampaansa joku itikka ja söi melkein varret lehdistä tyhjäksi. Se kasvatti kuitenkin uuden varren ja kukki vielä syyskuun alussa komeasti. Siirsin sen muiden kanadalaisten ruusujen joukkoon.

Adelaine Hoodless

2017


2017 aloitti kukintansa 18.7 myös vanhin ostamani ruusu, nimittäin POHJANTÄHTI,
joka viime keväänä vaurioitui tyystin, kasvatti vain varsia, mutta nyt on odotettavissa runsas terttumainen kukinta. Kukkii jo kauniisti 30.7.2017
2017 alkoi kukkimaan viime kesänä istuttamani Pirjo Raution jalostama HIENOHELMA. Tosin pensas on vielä hyvin pieni, mutta kasvavassa vauhdissa.

Kukassa hauskat rimpsuhelmat
2017 aloitti kukintansa myös viime kesän istuttama ja myös Pirjo Raution oma ruusu Heinrich Ilmari 29.7, josta toivon köynnöstävää ruusua. Tummemman punainen rugosa. Se on syksyyn kasvanut yli metrin. Onneksi sillä on pieni tuki. Se voi kivuta yli kahden metrin, joten ensi keväänä pitää tehdä parempi tuki.2017 rakas Minette eli Mustialan ruusu heräsi kukintaan 31.7. Pelkäsin sateita, mutta tammen oksat taipuvat sitä suojelemaan. Viime vuonna Minette kärsi pakkasvaurioita, eikä kukkinnut melkeinpä ollenkaan. 

2017

Vielä odottelen Alan Blandchartin, Nyweld's Whiten ja Neuvoksettaren kukkien avautumista sekä noiden kanadalaisten. Muut kukkivat, paitsi Alain Blandchart, joka on tehnyt kyllä komeasti vartta.


2017 Nyveld's White vihdoinkin kukki ja muutenkin on tuuheutunut mukavasti. Suuret valkoiset kukat, jotka kärsivät kylläkin sateista.

2017
2017 Neuvoksettaren ruusu kukki muutaman kukan, tosi huonosti siis, mutta varsia ja korkeutta on tehnyt jo yli metrin. 

2017
Keväällä 2017 sain Vapulta lahjaksi hyvin tuoksuvan ja minulle matkoilta muistorikkaan irlantilaisen ruusun nimeltä Arthur Bell. Siirsin sen kasvamaan tuohon Presidentti Kekkosen kanssa samaan paikkaan. Saas nähdä taas. Mutta kukat olivata tosi hurmaavia:

2017

2017 istutin lisäksi pari villiruusua, toinen Pietarinruusu ja Vuoriruusu. Alla Pietarinruusun komea kukka, kukki muutamin kukin heinäkuun lopussa.2017 syksyllä minulle ilmestyi myös muutamia ranskanruusuja lisää, joita vasta istuttelen maahan, joten kukinnasta en tiedä: Marveille, Duchesse de Montebello ja Anais Segalas. Sain myös Särkän Jarilta lahjaksi Red Nellyn, jonka istutin Robusta viereen näin äkkiseltään. Joudun sen varmaankin vielä siirtämään. Sen vieressä kasvaa hyvin myös harvinainen pimpinellaruusu Nankin, joka ei vielä tänä vuonna kukkinut. Odotan myös jännityksellä, mikä lajike on Riitan tuoma vaaleanpunainen ruusu, joka ei vielä kukkinut, mutta kasvaa tuolla takapihalla.

Joten uusia tietoja odotamme ensi keväänä vuosi 2018!

1 kommentti:

  1. Upeita ruusuja käsittämättömän paljon�� Itse vasta aloittelen muutamalla lajikkeella��

    VastaaPoista

Luen mielelläni kommentteja, kiitos!