torstai 28. kesäkuuta 2012

Kastellin Linnanrauniot 'Jätinkirkko'





Niin kutsuttuja Jätinkirkkoja on Pohjois-Pohjanmaan rannikolla Raahesta ylös Tornioon saakka. Raahessa sijaitsevat Kastellin Linnanrauniot ovat niistä suurimmat ja näkyvimmät. Onkin sanottu, että ne ovat ainakin Suomessa jos ei muuallakin, näkyvimmät myöhäiskivikautiset rakennelmat. Kastellin Jätinkirkko on  yli 4000 vuotta vanha soikeanmuotoinen kivirakennelma, jossa on sisääntuloaukkoja. Alueella on myös paljon nk. lapinraunioita useilla kummuilla, jotka ovat n. 50 metriä merenpinnan yläpuolella ja ovat olleet saaria maan noustessa jääkauden jälkeen.

Lapinraunio
 
Jätinkirkkoja on tutkittu ja niitä on tulkittu hyvin monella eri tavalla. Niitä on kutsuttu mm.linnaksi, linnakkeeksi, poroaitauksiksi, kulttipaikoiksi ja uusin tulkinta varmaankin on tämä tähtitieteellinen ’Suomen Stonehenge’. Helsingin ja Oulun yliopistojen tutkimuksissa on saatu selville, että kaikki suuret jätinkirkot ovat aurinkosuunnattuja. Kastellissa neljä porttia on suunnattu kesäpäivänseisauksen, vapun ja elonkorjuun auringonnousuun sekä talvipäivänseisauksen nousun ja laskun suuntiin.

Kuvassa kulku eteläisen puoleisesta sisäänkäyntiaukosta

Raahen kaupunki on parantanut Kastellin Linnanraunioilla vierailevien palvelua tekemällä parkkipaikan (myös linja-autolle sopivan) pari sataa metriä ennen varsinaista rauniota, lähellä Ruusumuorin Kesäkahvilaa. Parkkipaikalla sijaitsee myös yleinen biokäymälä.

Opastaulu ja polku raunioille näkynee raunioille menevän metsätien varressa.

Videolinkki samaisista Linnanraunioista eli Jätinkirkoista Risto Kankaan kuvaamana yläilmoista.  

7 kommenttia:

  1. Olisin tosi iloinen kommenteista, joita voi lähettää anonyymina alla 'valitse profiili'.

    VastaaPoista
  2. Olen innoissani seurannut kirjoituksiasi tässä kahvilablogissa. Nuo rauniot ovat aika mielenkiintoiset. Tutkin niitä jo talvella netissä sattumalta.Taidan tulla ihan paikan päälle katselemaan! Ja ruusut toki kiinnostavat myös kovasti. Kauniilta näyttää koko pihapiiri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta! Se on kumma, mutta totta, että usein ulkopaikkakuntalaiset ja ulkomaalaiset ovat kiinnostuneempia raunioista kuin paikkakuntalaiset, jotka pettyneinä huokailevat, 'etteihän tämä mikään linna ollutkaan'.
      Kun eivät ajattele laajemmin historiaa.

      Poista
    2. Juuri niin. Meillä on ystäväperhe Reehessa ja he eivät oikeastaan tienneet koko raunioista, ennen kuin kerroin. Nyt on kuulemma lehdissä ollut juttuja niistä ja kahvilastakin. Siellä taitaa koko kyläkunta olla liittynyt yhteiseen asiaan. Hienoa!

      Poista
  3. Opasteista tuli mieleeni, että Malmitiellä Vihannista päin tullessa opaste Linnanraunioille puuttuu, koska joku ajoi sen muutama vuosi sitten kumoon, ja takaisin ei ole näköjään saatu laitettua.

    Hyvää työtä Ruusumuorilla, jatka samaan malliin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanko totta!?
      Olenko niin sokea omalle kotiseudulle, etten ole mokomaa huomannut? Silmämuistissa on aina vain kyltti Linnanrauniot! Tämä täytyy tarkastaa ja kysellä siitä.

      Poista
  4. Krhm.. unohtui tuo videolinkin päivitys.. Tässäpä hiukan parempaa materiaalia, tosin äänen kanssa on vieläkin ongelmia joten alussa varokaa laittamasta volymeja liian kaakkoon.
    https://www.youtube.com/watch?v=Ae7VWmc4AG8

    T:Risto

    VastaaPoista

Luen mielelläni kommentteja, kiitos!