sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Esittelyssä Birgit Vainio ja kansanmusiikki

Kansanmusiikkitaituri Birgit Vainio ja itse oppinut hanurinsoittaja Anneli Juvén ovat ilahduttaneet ja luoneet tunnelmaa puutarhakahvilassani jo viitenä kesänä. Kuten nytkin kauniina sunnuntaina viimeinen päivä heinäkuuta.


Kaihoisana totean, että he ovat olleet ainoita raahelaisen kansanmusiikkiperinteen ylläpitäjiä Raahessa ja isäni Matti Tuhkalan perinteiden vaalijoita. Hän aikoinaan noin 45 vuotta sitten kokosi soittajia yhteen ja alkoi vetää Raahen Kansanpelimanniyhdistystä. 

Olen surullinen myös siitä, että ilmaista, hyvää musiikkia ei enempää keräännytä kuulemaan. Se latistaa myös kahvila-ajatustani eteenpäin. Ehkä vika onkin itse kahvilanpitäjässä. Kahvirahat eivät riitä ilmoitusten maksuun. Taas maanantaina ilmestyvän paikallisen lehden Menoinfoon on ilmoitettava sunnuntain tapahtumasta jo 9 päivää ennen, jolloin esiintyjien tulo on vielä epävarmaa jo sääolosuhteiden vuoksi. Kuitenkin jo pelkästään netin kautta olen tavoittanut noin 600 ihmistä. 

Suuri kiitos kuitenkin niille tulijoille ja kuulijoille, jotka olivat tällä kertaa mukana! 

Olen hyvin ylpeä siitä, että Birgit ja Anneli ovat aina tulleet tähän kutsustani. He eivät ihan kaukana asukaan. Birgit asuu perheensä kanssa tässä samalla Ylipäänkylällä kuten minäkin. Anneli asuu naapurikylässä Kopsassa.

Haluan tässä esitellä Birgit Vainiota ja kansanmusiikkia nyt  vähän enemmän.

Jyväskylä on Birgitin lapsuus- ja nuoruuskaupunki, missä hän jo 9-vuotiaana liittyi Palokan Pelimanneihin, jotka osana kuuluvat Keski-Suomen Kansanmusiikkiyhditykseen. Sitä on alusta pitäen ohjannut mestaripelimanni. Erkki Hietavirta,  Yhdistyksessä on mukana useita eri soitto- ja tanssiryhmiä. Birgit käy vieläkin Jyväskylässä silloin tällöin soittamassa Alusvasara-nimisessä pelimanniyhtyeessä. He esiintyvät mm. Kaustisilla ja erilaisissa juhlatilaisuuksissa. Tässä yhtyeessä on 7 soittajaa.

Birgit on opiskellut kansansoittimia alkujaan Kaustisilla. Muun muassa jouhikko tuli tutuksi ja erilaiset kansansoittamisen tyylilajit viulun soitossa. 

Hän ei ole siis jäänyt Raahen kaupunkiin suremaan kansanmusiikin puutetta tai sen arvostuksen köyhyyttä. Birgit osallistuu myös joka vuosi Oriveden All Stars soitantaan, jota  vetää Antti Järvelä ja joka porukka oli viime vuoden juhlayhtye Kaustisilla 123 soittajan voimin. Tänä vuonna he osallistuivat Tanssin Riemuvuoteen Pispalassa. Orivedellä vuosittain kokoontuu soittajia Oulusta-Vantaalle saakka. 

Birgit itsekin on surullinen siitä, ettei Raahessa ole hänelle paikkaa löytynyt, ja kansanmusiikki on jäänyt alikynteen. Hän kiittää kuitenkin niitä tahoja, jotka ovat järjestäneet mukavia tilaisuuksia, joissa on mahdollista paikkakuntalaistenkin tuoda luovuuttaan esille kuten Taiteiden yö ja Soiva talo. 

... Jään kuitenkin miettimään, mitä merkitystä tällaisella puutarhakahvilanpidolla ja kulttuuritapahtumien järjestämisellä on. 


Palokan pelimannit vuonna 2014 , löytyi tällainenkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luen mielelläni kommentteja, kiitos!